09 март 2012

Жалба до Омудсмана на Р България

Натоящата жалба до Омбудсмана на Р. България беше подадена чрез интернет сайта на Омбудсмана на 5 януари 2011г на адрес:
Получих повърждение от имеила на Омбудмана (delovodstvo@ombudsman.bg) за получаването на молбата


Данни за подателя:
Христо Любомиров Петров
ЕГН <не се чете>
гр София -1619
ул "Студен кладенец"-15
телефон ......
Адресът и телефона в София е на майка ми,
Настоящ постоянен адрес в САЩ:
3716 Marchfield Pl.
Fort Wayne, Indiana, USA
телефон 1-260-459-3270
мобилен 1-260-418-8899
skype user name: hristopetrov1

Орган, администрация или лице, срещу което се подава жалбата *

ЧСИ Мария Глушкова рег. номер 730 район на действие Окръжен съд Велико Търново
телефон: 062/ 60-50-82

Описание на проблема *


Наложена ми ПАМ по член член 75 (4) от закона за ЗБДС които гласи: Не се разрешава напускане на страната, а паспорти и заместващи ги документи не се издават на: (4)лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина.

Аз изплащам редовно издръжката си вече 3 години и въпреки това ЧСИ М. Глушкова отказва да отмени наложената ПАМ по силата на гореупоменатия закон.

Аз имам двойно гражданство - Българско и на САЩ. В момента се намирам в САЩ и живея тук вече 13 години. Не съм съгласен да се съобразя с изискването на гореупенатия член на закона и предплатя издръжката на сина ми 11години напред в напред в бъдещето. (Синът ми сега е на 7г)
С отказа да бъде отменена наложената ПАМ по ЗБДС Българската държава по силата на този член от закона ми отказва достъп до сина ми.

Според Според чл.5 т. 4 на Конституцията на Р. България:
Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за

Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
Според чл.10 т.2 от Конвенцията за правата на детето ратифицирана от ВНС на 11.04.1991:

Детето, чиито родители живеят в различни държави, ще има право да поддържа лични отношения и преки контакти с двамата си родители, редовно, освен при изключителни обстоятелства. За тази цел и в съответствие със задържането на държавите - участнички и съгласно чл.9, ал.2 държавите - участнички зачитат правото на детето или неговите/нейните родители да напускат която и да е страна, включително собствената си, и да влизат в своята собствена страна.
Правото да напускат която и да е страна ще подлежи само на тези ограничения, които са предписани от закона и които са необходими за защита на националната сигурност, обществения ред, общественото здраве или морал или правата и свободите на други лица са съвместими с другите права, признати в тази Конвенция.

Член 75 т.4 от ЗБДС представлява нарушение на Българската Конституция и на поетия от Р. България ангажимент по силата на тази конвенция, според която родителите на дете живеещо в една от държавите подписали споразумението имат право да го посещават и да се завръщат свободно в страната в която живеят. Българският законодател не привел вътрешното си законодателство в съответствие с подписната конвенция, както се изисква от Българската Конституция. 
Бих желал да се вземе под внимание и Договора за създаване на Европейската общност на която Република България е член. Според Член 18 (предишен Член 8s)


Всеки гражданин на Съюза има право да се придвижва и живее свободно на територията на държавите-членки, спазвайки ограниченията и условията посочени в настоящия Договор и в съответствие с мерките, приети за изпълнението му.

Член 75 т.4 от ЗБДС представлява нарушение на Българската Конституция и на поетите от Р. България ангажименти и според договора на Европейската общност.

Не е взета под внимание и Директива 2004/38 на Европейският парламент и на Съвета от 29.04.2004г относно правото на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства да се движат и пребивават свободно на територията на държавите-членки.

Моля да бъде взето под внимание, че ЧСИ Мария Глушкова  е бизнес партньор на ЧСИ Виктор Георгиев. От своя страна ЧСИ Виктор Георгиев е брат на бившата ми съпруга, Мила Георгиева и тя работи в офиса на брат си. Според мен тук става дума за конфликт на интереси. А именно, интереса на Мила Георгиева да ме държи далеко от сина ми. Тя използва брат си ЧСИ Виктор Георгиев и неговата съдружничка ЧСИ Мария Глушкова, за да бъда държан далеко от сина ми.  Искам да подчертая, че тримата са обвързани с роднински връзки и професионални интереси. Те използват техните служебни позиции, статус и връзки в Българската съдебна система, за да ме държат далеко от моя син. Използват служебното си положение за личен интерес и целят,  да не позволят на моя син да познава баща си, и да пречат на мен да осъществявам законното си  право на контакти с моя син.

Моля да бъде отбелязано, че аз нямам връзка със сина ми, като една от основните причини за това е факта, че ако го посетя в България не мога да се върна в САЩ, където е моят дом и моето семейство.

Като гражданин на САЩ аз мога да се откажа от българското си гражданство и тогава изискването на 75 (4) от ЗБДС ще отпадне. Това ли е смисъла и целта на закона? Да ме принуди да се откажа от Българското си гражданство? Или целта на закона е да се пречи моят син да не познава баща си?
Аз не дължа нищо на никого. От мен се иска да осигурявам издръжка в БЪДЕЩЕ време.
Моля да се има в предвид, че синът ми е раждан в САЩ и по рождение е гражданин на САЩ.


Конкретно искане *

1. Моля за Вашето съдействие за отмяна на наложената ПАМ по ЗБДС. Аз плащам редовно издръжката си чрез ЧСИ Мария Глушкова и това може лесно да се провери като се обадите в офиса на ЧСИ Глушкова на телефон: 062/ 60-50-82

2. Моля за Вашето съдействие и законодателна иницатива за преразгледане на член 75 (4) от ЗБДС, особено когато се отнася за лица с двойно гражданство и с постоянно местожителство извън територията на Р. България. Тази точна на ЗБДС е дискримионационна и противоречи на подписаните  международни договори и конвенции от Р. България. Противоречи и на елементарни човешки права.

Господин Омбудсман, моля за вашето съдействие за решаването на проблема. Искам да знаете, че вече подготвям документи за откзване от Българското си гражданство. Тази сага продължава вече 3 мъчителни години.

С уважение
Христо Петров
Fort Wayne,IN, USA


P.S. За ваше сведение настоящата молба до Вас вече може да бъде прочетена на моят сайт на:http://hristopetrov.com/ombudsman.aspx

Описаният проблем разглежда ли се (разглеждан ли е) от други държавни институции или съдебни органи? От кои? *

Подавани са многобройни молби до различни институции. Случая е описан с подробности на интернет сайта ми www.hristopetrov.com, който е направен във връзка с проблема.

1. Правени са постъпки от адвокат за отмяна на ПАМ

2. Държавният Департамент на САЩ заведе от мое име дело (Е-7235 в Софийски Градски Съд)  за достъп по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, подадено до Българските централни власти, на 23 Март 2009г.
Моите искания във връзка с делото можете да прочетете на:http://hristopetrov.com/access_proposal.aspx

Всичко казано на заседанията по това дело може да бъде прочетено съответно на:http://hristopetrov.com/CourtHearing.aspx
http://hristopetrov.com/hearing2.aspx

решението по делото можете да прочетете на:http://hristopetrov.com/reshenie.aspx

Решението на съда е обжалвано и все още няма отговор.

3. Подадена е молба за отмяна на ПАМ чрез консулството на България в гр. Чикаго, САЩ
Молбата както и и отговора на молбата може да бъде прочетен на:
http://hristopetrov.com/BG_General_Consulatee_Chicago.aspx
4. Подавана е молба до Министерството на Правосъдието
Молбата и отговора по молбата можете да прочетете на :
http://hristopetrov.com/MINISTER_OF_JUSTICE.aspx
5. Подадена е Жалба до Камарата на ЧСИ
Жалабата можете да прочетете на:
http://hristopetrov.com/petitionCSI.aspx 

Допълнителни документи, приложени към жалбата

Statement-MariaGlushkova-EN-BG.pdf - отказ на ЧСИ Мария Глушкова за съдействие за отмяна на ПАМ въпреки редовното изплащане на издръжката.
Statement_Mila-EN-BG.pdf - становище-отказ на бившата ми съпруга Мила Георгиева Георгиева, за отмяна на напожената ПАМ
Reshenie.doc - решение на съда по делото по
Хагската конвенция.
Jalba-KamaraCSI.pdf - Жалба до Камарта на ЧСИ



Допълнителна информация подадена до Омбудсмана електронно на 6 януари 2011г във връзка отговор на моя жалба до приемната на МВР гр. София

Господин Омбудсман,

Вчера, 5 януари 2011г подадох електронна жалба до ВАС относно наложена ми ПАМ по член член 75 (4) от закона за ЗБДС който гласи: Не се разрешава напускане на страната, а паспорти и заместващи ги документи не се издават на: (4)лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина.


Във връзка с тази молба бих искал да Ви подам допълнителна информация. Преди около една седмица подадох електронно подобна жалба и до приемната на МВР на адрес : http://www.mvr.bg/priemna.htm

Днес получих отговор от ОДМВР-В.ТЪРНОВО, която бих желал да приложа.

С този отговор, МВР отново отказва да отмени наложената ПАМ по ЗБДС, въпреки факта, че аз не дължа никакви суми. Отговорана на ОДМВР-В.ТЪРНОВО отново се основава на решението на частния изпълнител поискал налагането на  забраната - ЧСИ Мария Глушкова. Получава се един порочен кръг. Всяка моя молба достига до въпросната частна съдебна изпълнителка, която винаги отказва да съдейства за отмяна на наложената ПАМ.

Прилагам полученият отговор, както и справка за бизнес взаимоотношенията между ЧСИ Мария Глушкова и ЧСИ Виктор Георгиев - брат на бившата ми съпруга.


С уважение:
Христо Петров
Fort Wayne, Indiana, USA



 

Последна промяна правена на: 05 January, 2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар