09 март 2012

Статия в "24-Часа"


 Това е статия в "24 Часа" където е отразен и проблемът, за който става дума в този сайт, а именно - за това как сестрата на ЧСИ Виктор Георгиев ми пречи да познавам и контактувам със синът ми. Статията е написана въз основа на материалите изложени в сайта.



Благодаря на екипа на "24-Часа" за това че отрази случая !!!!!!
Бих желал да направя следната поправка:
Вече съм на 52 години и с повече побелели коси във връзка с този случай.


 Родител се отказва от BG гражданство

Българин, живеещ в САЩ, иска освобождаване от българско гражданство заради текст от Закона за българските лични документи (ЗБЛД), който ограничава правото му да вижда сина си.

48-годишният инженер Христо Петров обжалва и решение на Софийския градски съд, с което е отхвърлена молбата му да се вижда и говори с детето.

Мъжът, който от 13 г. работи в щата Индиана, е подал молбата си за освобождаване от гражданство на 1 март т.г. В нея пише, че през 2008 г. му е наложена забрана да напуска България по ЗБЛД. Причината - не е плащал месечната издръжка на детето си след постановен развод с майката в негово отсъствие от български съд. Месеци по-късно парламентът премахна разпоредбата, но Петров продължава да поддържа искането си.

През 2004 г. той, съпругата му и 9-месечното им бебе живеят в САЩ. Родителите решават да оставят момченцето при родителите на жената в България, докато тя вземе последния си студентски изпит. 1 г. по-късно майката се връща в България и подава молба за развод.

"От Държавния департамент в САЩ ме посъветваха да не се явявам на делото", обяснява Христо. Съдът във В. Търново разтрогнал брака по вина на бащата през 2007 г. В решението подробно са описани режимът на свиждане с детето и издръжката от 80 лв., която родителят трябва да плати за 3 г. назад и всеки месец за в бъдеще.

Година по-късно на Петров обаче му е наложена забрана да излиза от България за дълг от над 2 хил. лв. "Седмица след като узнах за нея, внесох цялата сума с лихвите. Оттогава плащам редовно. Въпреки това ограничението остана в сила години наред", оплаква се той.

Цели 3 г. мъжът се страхува да се върне в родината, за да не бъде въдворен там. През това време води и съдебна битка за правото да вижда сина си. (24 часа)

Няма коментари:

Публикуване на коментар